sunnuntai 23. elokuuta 2015

Ma 13.7.2015, Enontekiö (Pättikkä) - Kilpisjärvi, 68 km

Aamulla jokin petolintu piti mekkalaa taivaalla teltan yläpuolella, saattoi olla piekana. Lähdin liikkeelle klo 08:10. Jäljellä oli reilu 60 km ja tarkoituksena oli ehtiä Kilpisjärvelle niin, että ehtisin 13:40 lähtevään bussiin. Sää oli aurinkoinen ja lämmin eikä lampien pinnassa ollut aallokkoa. Pyörä kulki paremmin kuin moneen päivään. Ennen Ropinsalmea näin, kun hirvi nousi uintireissulta lammesta. Oli ollut siellä vilvoittelemassa tai ehkä vesiheinää syömässä. Tuokin havainto olisi varmaan jäänyt tekemättä autosta käsin. Puolessa välissä matkaa tuli näkyviin Ruotsin puolen massiiviset lumihuiput, niitä oli pakko jäädä ihastelemaan.
Alamäki-ylämäki-alamäki-ylämäki
Ruotsin puolen lumihuiput
Muotkatakalle (Suomen maanteiden korkein kohta, 565 m mpy) nousu teki vähän tiukkaa, mutta polkemalla sekin meni. Kurvasin Muotkatakan levähdysalueelle katselemaan maisemia. Reilun sadan metrin kävelymatkan päässä oli vielä lumilaikkuja jäljellä.
Muotkatakka. Kilpisjärvi pilkottaa kodan takana.
Muotkatakalta oli pitkä lasku Kilpisjärven rantaan, ja kesken laskun tuli Saanan majesteetillinen profiili näkyviin. Talutin pyörän koivikon läpi Kilpisjärven rantatöyräälle. Oli kohtuu hyvät tunnelmat perille pääsystä, erityisesti kun välillä matkan varrella oli ollut vähän hankaliakin hetkiä. Kävin uimassa kristallinkirkkaassa Kilpisjärvessä. +7 C vesi oli jäätävää, mutta auringossa oli hyvä kuivatella uinnin jälkeen. Ihmettelin kaikilla aisteilla tätä Käsivarren helmeä. Jotenkin tuntui, että järven rantasorakin oli sellaista mitä en ollut aikaisemmin nähnyt. Sain nauttia kesäisestä Kilpisjärvestä parhaimmillaan, kun hyttysetkin puuttuivat.
Kilpisjärvi näytti parhaat puolensa
Kuvassa kaikki Kilppari-kliseet, mutta silti paras pyöräkuva mun maailmassani
Uintireissun jälkeen oli vielä viitisen kilometriä Kilpishallille, jonne poljin hissukseen. Kaupalta hain tilanteeseen sopivaa janojuomaa ja evästä edessä olevaa bussi-junamatkaa varten. Sen reilun tunnin ajan, mitä olin kaupalla, niin melkein koko ajan ilmassa pörräsi pienkone tai helikopteri. Muutenkin tuntui, että kylä oli muuttunut norjalaisten rellestyspaikaksi, tietty toki luonnonrauhaa löytynee jo heti Saanan takaa, jos sitä kaipaa.

Bussi (Gold Line) tuli aikataulussa ja sain pyörän pystyasennossa tavaratilaan kaikkine laukkuineen, vaikka en ollut varannut paikkaa. Matka Rovaniemelle sujui nopeasti, ja sieltä matka jatkui yöjunalla kohti etelää. Juna oli Intercity, mutta siinä oli se vanhanmallinen tavaravaunu, jonne pyörän saa hyvin pystyasennossa mahtumaan.

Reissu tuli tehtyä ja seuraavan vuoden pyöräretken suunnittelu oli jo alkanut. Ehkä silloin olisi aika antaa Itä-Suomelle mahdollisuus.
Bussin odottelua Kilpishallin pysäkillä
Päivän data:
Matka 68 km
Ajoaika 3 h 26min
Keskinopeus 19,9 km/h
Kokonaisnousu 348 m.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti