sunnuntai 23. elokuuta 2015

Su 12.7.2015, Muonio (Kangosjärvi) - Enontekiö (Pättikkä), 158 km

Aamu oli niin vilakka, että piti ottaa ekaa kertaa reissulla pitkälahkeiset ajokamat käyttöön. Valinta kohdistui luottourheilutekstiiliini, eli Lidilin juoksutrikoisiin (vm 2011). Ennen Muoniota Äijäkoski kuohui vähintäänkin nimensä arvoisesti. Moottorin avulla jos kulkisi, jäisi äänimaisema kokonaan havainnoimatta. Muonion S-market oli sununtaiaamuna auki, sieltä hain ruokaa.

Yli-Muonion jälkeen maasto muuttui loivapiirteiseksi ja mäntykangasvaltaiseksi. Ihan luonnollista, koska mäntykankaillehan tiet on alun perin ollut helppo tehdä. Ennen Palojoensuuta pidin ruokatauon metsätien varressa. Maasto oli yllättävän helppoa, melkein kuin Lestijärven kankailla ajaisi. Mäntykankaat olivat niin helppokulkuisia ja kimmoisan näköisiä, että melkein teki mieli mennä juoksemaan sinne.

Saapuminen Enontekiölle
Yllätyin, että mänty kasvaa Enontekiöllä näinkin hyvin
Helppoa maastoa ennen Palojoensuuta
Palojoensuun kohdalla oli pari kilometriä pyörätietä, jonka jälkeen kangasmaasto sen kuin jatkui vallitsevana maastotyyppinä. Kuttasen kohdalla oli jysäkkä mänty, ja kylän jälkeen oli yksi tiukempi nousu. Liikennettä oli aika paljon. Talvella oli uutisoitu itäeurooppalaisista rekoista Käsivarrentiellä, mutta itse näin niitä vain pari. Enimmäkseen raskas liikenne oli pohjoismaista.
Kuttasen mänty
Karesuvannon jälkeen maastotyyppinä oli seuraaava:
Pitkä suora - mäen nyppylä, jossa ehkä talo - Pitkä suora- jne. Tie meni myös parin upean avosuon läpi. Maisemat muuttuivat avariksi.

Karesuvannon jälkeen maisemat alkoi avartua
Hetken kävi mielessä, että ajaisin yhtä kyytiä Kilpparille, mutta tulin kuitenkin järkiini. Telttapaikkaa hain melkein 10 km. Koska näillä leveysasteilla ei harrasteta metsätaloutta, ei ole myöskään metsäteitä, joiden varrelle laittaa teltta pystyyn. Lopulta löysin teltalle paikan sähkölinjan alta kohdasta, josta näkyi ensimmäiset lumilaikut Ruotsin puolen tuntureilla. Nyt oli viimeistään Tunturi päässyt kaimojensa joukkoon!!

Päivän data:
Matka 158 km
Ajoaika 8 h 38 min
Keskinopeus 18,3 km/h
Kokonaisnousu 410 m.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti